marți, 26 iunie 2012

Guest-post – Manifest pentru scolile de vara

Salutare din nou din deplasare. Emil Calinescu ma numesc, blogger, doctorand, student, in ce ordine doriti voi. Ii multumesc Loredanei pentru spatiul acordat si sper sa n-o dezamagesc.
 
Acest articol este un manifest pentru participarea la scoli de vara. Nu ma refer la una anume, ma refer in general, la conceptul in sine de « scoala de vara ». Si asemenea manifest unde ar fi mai potrivit daca nu pe blogul sefei PRIMEI mele scoli de vara ? 

Asadar, punctual, ca asa-mi place mie sa scriu, care ar fi avantajele unei scoli de vara (mentionez ca punctele nu au o ordine anume si ca nu trebuie ca o scoala de vara sa prezinte toate aceste aspecte):

1. Incep cu partea frumoasa si voi folosi cuvantul magic, specific meseriei mele : socializare. Vei intalni oameni noi, colegi, cu care vei lega prietenii trainice, dar vei socializa si cu cei care vor tine conferintele. In afara de alea 2 ore in care acei oameni vor vorbi, tu vei putea discuta in particular cu ei in multe ale situatii.

La scoala de vara de anul trecut, de la Rasnov, am discutat ore-n sir cu Vasile Ionescu, un intelectual rrom, despre domeniul care ma interesa pe mine in mod special : maneaua. Asta pe langa prelegerile pe care acesta ni le-a tinut. Si d-atunci m-a tinut minte, am pastrat legatura cu dansul.
Sa nu zic de pastrarea legaturilor cu colegii, care cine stie cand te pot ajuta, fie macar si cu o vorba buna.

2. Strict legata de prima parte : o scoala de vara pe domeniul tau (pe care vei profesa in viitor) da foarte bine la CV. Fie ca e undeva afara sau e in tara, oricand e bine-venita. Orice scoala de vara, oricat de ciudata si excentrica ar parea si oricat de necunoscuti ar fi organizatorii, tot se va termina cu o diploma. Cine stie cand ai nevoie de ea (sa zicem pentru a fi primit la o bursa undeva afara).

3. O parte strict financiara, pe care unii o ignora sau refuza s-o accepte : poti merge in locuri frumoase din tara pe bani putini. Uneori chiar pe gratis. Anul trecut am fost la mare GRATIS la o Scoala de vara a ANST. Tema : dialog intercultural. Nu ca m-ar fi deranjat daca ar fi fost alta tema. Oricum si tema ma pasiona. Asa ca am mers. Si n-am regretat. Atmosfera a fost geniala, si nici lucrurile invatate (am avut lectii de retorica si argumentare) n-au fost de lepadat. O experienta reusita.

4. Daca nu e vorba de o parte financiara din acest punct de vedere, poti intalni situatia in care dai niste bani si vei intra in cont cu specialisti de renume. Partea financiara precum la punctul anterior nu exista, dar exista alte avantaje. Punctul 2 devine esential, asemenea si punctul 1, care vor deveni primordiale. Si bonus : uneori scoala de vara se termina cu articole care pot fi publicate ori in reviste bine cotate, ori chiar intr-o carte (autoarea acestui blog chiar organizeaza o astfel de scoala la vara).

5. Un aspect interesant, de multi ignorat : este un mod placut de a-ti petrece vacanta de vara (uneori, daca vorbim de scoli de iarna, si pe cea de iarna). A imbina utilul cu placutul nu este un lucru bun si ar zice unii ideal ? Eu asa cred.

6. Cu cat participi la mai multe scoli de vara, cu atat vei fi primit la mai multe. La unele, printre intrebari este si LA CE SCOLI DE VARA AI MAI PARTICIPAT, urmand sa aduci si dovezi. Deci orice dovada, orice scoala de vara amarata, va conta.

Te-am convins ? Pai ce mai astepti : pune mana si cauta o scoala de vara pe domeniul tau (sau domenii generale precum : dialog intercultural, comunicare, afaceri, care pot fi utile oricum) , aplica si cine stie, poate ne intalnim p-acolo.

Salutari STUDENTESTI tuturor si multumesc inca o data Loredanei pentru gazduire. Si va astept sa va minunati pe CEL MAI MINUNAT BLOG .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu